joi, 18 martie 2010

Terra Mall - Cumperi si te lasi cumparat


"O, Minunata Lume Noua, care cuprinde atatea fapturi alese"
Aldous Huxley


Sunteti o masa gelatinoasa si o sa muriti. Cu bani sau fara, de succes sau niste ratati, frumosi sau urati, talentati sau nu, TOTI faceti parte din aceasi turma. Sunteti doar jucariile preferate (pentru o scurta perioada) ale timpului. Nimic mai mult.

Ne futem in draci, de parca maine vine apocalipsa, bagam in noi mancare second hand (ca n-avem timp de gatit si rahaturi din astea), ne prezentam drepti in fata sefului si ne intoarcem in leaganul cu patru pereti viu colorati.

Viata ca un imprumut rambursabil

Comentam si analizam parerile si spusele unor dobitoci care apar la tv, de parca suntem toti frati cu Aristotel sau Ghandi. Nu ne place sa nu avem dreptate. Trebuie sa barfim sau mai frumos spus: sa impartasim pareri si opinii. Ne plac povestile cu happy ending si sa evadam in lumi senzoriale create de marii regizori mondiali, pentru confortul nostru psihic. Astfel ne simtim eliberati de toate umilintele la care ne supun sefii, colegii de scoala sau tanti de la ghiseu care nu intelege ca ma grabesc sa imi scot copilul de la gradinita si nu am timp de pierdut la coada doar pentru ca ea are chef sa ii expuna, la telefon, colegei de servici (la trei scaune distanta de ea) noua reteta pentru slabit pe care a descoperit-o intr-o revista de duzina, cumparata de la chioscul din spatele blocului.

Ne imprumutam ca sa supravietuim. Cumparam in nestiire tot ce se poate indiferent de avantajele achizitiei. Cumparam pentru ca sa fim in rand cu lumea, ca sa ne adaptam la un stil de viata dictat de o revista sau reclama care ne spune ca suntem naspa daca nu avem produsul lor.

Te uiti la televizor mai mult de plictiseala si din lipsa de imaginatie. Stai cu ochii lipiti de ecran si il asculti pe doctorul psiholog care iti explica (cu argumente) de doua ore, ca televizorul te tampeste... si inca nu l-ai oprit.

Consumam si ne consumam

Ai dulapul plin cu haine, dar frigiderul gol. Ai ultimul model Mercedes, parcat in balta din fata blocului, dar mergi cu tramvaiul la servici. Ai 1000 de programe la tv, dar nu mai sti cand ai citit ultima carte. Ai cont pe mess si facebook, dar nu ai un prieten pe care sa il suni in weekend sa iesi la o bere. Ai acces la toate siturile XXX din lume, dar nu ai mai simtit de mult caldura coapselor unei femei. Ai un presedinte, dar nu ai un conducator. Nu avem bani de mancare dar ne fute grija sigurantei nationale si a scutului antiracheta. Suntem obositi si adormim tarziu cu telecomanda in mana, pierduti undeva intre marsul Noii Drepte Maghiare si lacrimile Anei Lesko, dupa ce a realizat pentru a mia oara ca toti barbatii sunt niste porci.

Aveti o viata primita gratis, la lichidare de stoc.

Ce mai vreti?