sâmbătă, 19 septembrie 2009

Furtuna care va veni


Te crezi cel mai nepastuit. Deschizi gura doar ca sa respiri si sa iti deplangi nefericirea de a nu avea un sanctuar unde sa te refugiezi pe timp de futuna. Stai inchis si iti doresti sa zbori. Plangi si iti doresti sa razi. Mori si iti doresti sa traiesti. Genunchii iti cedeaza la cea mai domoala adiere de vant. Inima se chirceste ca o baba sub povara anilor. Esti un gandac care fugi de talpile ce vin sa te striveasca. Stai cu frica inevitabilului si asta e tot ce te preocupa. Te uiti pe cer si il implori pe Dumnezeu sa te ocroteasca in timp ce simti cum iti trozneste carapacea. Atat a fost. Ai fost brav, gandacel. Eh, asta e ce pastele masii sa faci? Maine e alta zi pe care poate o sa o mai apuci. Inchide ochii si mars in gatu' matii la culcare. Nu iti mai irosi viata traind. MORI, GANGANIE! Diminetile nu sunt facute pentru tine. Pentru tine rasaritul e aceasi treaba cu apusul. Soarele e pentru fluturi, scarnavie!
Parintii tai sunt bieti actori. Vin linga tine atunci cand ai nevoie de ei si ii lasi de izbeliste cand vrei tu. Actori de inchiriat. Te folosesti de ei, ii deplangi, ii uiti... apoi reiei ciclul din postura ingrata de... parinte. Asemenea marilor actori, ajungem sa ii apreciem mai mult si sa le recunoastem adevarata valoare sacra abia cand ti se face dor zambetul lor cald si cu lacrimi in ochi pui mana pe albumul cu poze. Atunci ii strigi si ei nu iti mai raspund. Atunci de abia simti ca ai murit. Gandacule, nici o talpa nu e prea grea cand ii ai linga tine.
Apoi descoperi sursa vietii, dragostea. Ce cuvant uzat... si totusi ce arma puternica. Nu sti ce vorbesc acum, doar banuiesti. E cea mai puternica arma pe care o poate detine omul. Unii mor ucisi de ea, pentru ca nu stiu sa o foloseasca, doar se folosesc de ea. E pretentioasa, dar te salveaza din cele mai grele incercari. Invata cum sa o ocrotesti, cand sa o folosesti si cand sa te lasi folostit de ea. Ia aminte, ganganie, nimic in viata asta nu iti este dat pentru totdeauna si nimeni nu iti este dator cu ceva. NIMENI SI NIMIC! Esti aici sa lasi ceva in urma ta, sa nu doar sa te pui in banca si apoi sa astepti sa se sune de iesire.
Invata sa calci apasat, nu cu frica, gandacel! . Acum inchide fereastra. Incepe furtuna.